pondelok 11. októbra 2010

Šperkovnica s vtáčatkami

Moje dekupážne papiere konečne dorazili. Trikrát hurá, hurá, hurá. A sú prekrásne samozrejme. Tak si dnes dajme malú šperkovici ozdobenú dvojkrokovým krakelom a dekupážou. Potrebujeme: sklenenú šperkovnicu, dvojkrokový krakelovací lak, motív zo servítky alebo dekupáž papiera, dekupáž lepidlo, antickú pastu a dve šikovné ruky.


Ingrediencie už poznáme, tak poďme na to. Dvojkrokový krakel som skúšala prvýkrát, takže ak sa vám bude zdať, že robím nezmysly, porucha nie je vo vašom prijímači :o))


Celú šperkovnicu, teda v mojom prípade len sklenené plochy, natrieme prvým krokom krakelovacieho laku.


Pokiaľ máte hrubší dekupážny papier, pred aplikovaním ho na kratučkú chvíľu namočte a potom osušte. Len aby sa napil, nie rozmočil. 


Po vyschnutí 1. vrstvy krakelu umiestnime motív na vybrané miesto a prilepíme pomocou dekupaž lepidla. Motív nemusíme prilepovať len z vrchnej strany. Môžeme ho prilepiť na viečko aj z vnútra. Ja som vtáčence nechala hore. Neskôr to vytvorilo celkom pekný 3D efekt, ale bohužiaľ, na fotkách ho veľmi nevidno. 


Keď nám aplikovaný motív vyschne celú šperkovnicu natrieme 2. krokom krakelu. Pri natieraní dávame pozor, aby sme po jednej už predtým natretej ploche neprešli opakovane. Túto chybu som urobila na viečku a namiesto pekných prasklín, tam ostali šmuhy od štetca.


Podarený dvojkrokový krakel by mal vyzerať po uschnutí takto. Praskliny si v nasledujúcom kroku zvýrazníme antickou pastou.


Pastu pomocou štetca, alebo hubičky povtláčame do prasklín.


Nadbytočnú pastu z povrchu zotrieme suchou handričkou. 


Zvýraznené prasklinky vyzerajú takto. 


Ak chcete motív na skle zvýrazniť, podmaľujte ho ľubovoľnou farbou z vnútornej strany šperkovnice.


A to je všetko. Mne by sa na vrch ešte veľmi hodil lak, ale keďže antická pasta je mastná, nie som si istá, či by si porozumela s lakom. Ak má niekto s týmto skúsenosť, určite privítam dobrú radu.

2 komentáre:

  1. ja som si kupila stojan lebo v sperkovniciach sa mi nausnicky vzdy pomotali http://www.najlepsieceny.eu/sk/46-stylovy-drziak-na-nausnice.html

    OdpovedaťOdstrániť
  2. DObrý deň, môžem sa spýtať odkiaľ máte tú šperkovnicu ??? :)

    OdpovedaťOdstrániť