pondelok 18. októbra 2010

Skrátenie nohavíc bez šijacieho stroja



Nohavice si môžete pokojne skrátiť sami, hoci doma nemáte šijací stroj. Stačí ak si v galantérii kúpite tzv. lepiacu mriežku. Ide o malý zázrak (o ktorom krajčírky už dávno vedia) v podobe lepidla naneseného v tvare mriežky na voskovaný pruh papiera. Mriežka sa kupuje na metre. Používa sa najmä pri skracovaní spoločenských odevov (šiat a nohavíc), kde nechceme aby bol dolný okraj prešívaný.  Ale uľahčiť si prácu pomocou mriežky môžete aj v prípade iných pridlhých kusoch šiat.


Najprv si na nohavice naznačíme líniu ohybu, teda o koľko ich chceme skrátiť.


Nohavice si prevrátime na rubnú stranu. Úplne na okraj nohavíc teraz priložíme lepiacu mriežku stranou s lepidlom smerom k nohaviciam a prežehlíme.  Mriežku nažehlíme po celom obvode nohavice. Potom pásik odstrihneme.


Oddelíme papierik od mriežky a látke nám zostane iba prilepená mriežka.



Teraz nohavicu založíme podľa značiek, ktoré sme si naznačili na začiatku a nohavicu prežehlíme.



 Pozor, žehlička môže byť nastavená len na teplotu, ktorú znesie materiál nohavíc.  Lepidlo sa pôsobením tepla roztopí a spojí nám zahnutý okraj nohavíc pekne aj bez šitia.  A ak by sa náhodou vplyvom prania niekedy dolný kraj nohavíc trošku odlepil, nie je nič ľahšie, ako opäť nažehliť mriežku.  


4 komentáre:

  1. fantastickeee.. prave sme podla vasho navodou s maminou skratili nohavice a konecne niekedy nedam viac za skratenie ako za nohavice... :) dakujemeeee :) :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. super, toto musim vyskusat. vdaka ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahojte. Ja mam skôr opacnu otazku. Potrebovala som skratit spolocenske saty, tak som riesila osvedcenu mriezku. Avsak, teraz chcem saty predat ale v povodnej dlzke. Poradte prosim, ako sa da odstranit lepiaca mriezka?

    OdpovedaťOdstrániť