utorok 16. novembra 2010

Vianočný stromček pletený z papiera


Základná lekcia točeného pletenia  je už v príspevku o venčeku. Kto zvládol šup tentokrát na stromček a tí ostatní tiež , pretože ako sa hovorí cvik robí majstra.  Na stromček potrebujeme tenší kartón  na formu, ale môže byť aj polystyrénový kužeľ, papierové ruličky, lepidlo a dekoračný sprej.

Z kartónu si urobíme kužeľ a celý ho oblepíme lepiacou páskou. Kužeľ je takto pevnejší a ľahšie sa na záver vyberá.  Prekrížime tri ruličky a na kríž umiestnime kužeľ.  Cez dve ruličky preložíme opletaciu ruličku 0.



Začneme opletať.   Ruličku číslo 1 prehneme ku kužeľu cez 0 a 2.  Nulku necháme trčať a ku kužeľu prehneme dvoku cez 1. a 3.



 Smerom k špicu stromčeka nám vzor postupne hustne, ak tomu chceme zabrániť jednotlivé ruličky postupne vypúšťame.  Komu nevadí zhustenie pletie ďalej so všetkými ruličkami.


Teraz rozstrihneme prekrížené ruličky na spodku kužeľa, zastrihneme ich na 1,5cm a prilepíme smerom do vnútra stromčeka. Kým lepenie uschne, ruličky nám na mieste môžu držať štipce.


Spôsoby ukončenia sú dva. 
1.       Pri špičke stromčeka pletenie ukončíme tak, že ruličky zostrihneme na rovnakú veľkosť , pozahýname dovnútra a zlepíme spolu. Mne sa tá špička veľmi nevydarila, ale verím, že nabudúce bude krajšia.
2.       Ruličky zostrihneme na cca 3 cm, zviažeme do kopy a ne vrchu necháme trčať. Miesto zviazania ruličiek neskôr zakamuflujeme pri zdobení.

Hotový stromček nastriekame dekoračným sprejom, necháme vysušiť a ozdobíme. 

5 komentárov:

  1. Mám rada papierové pletenie. Hoci času už je pomenej, vždy si nájdem k nemu cestu. Kedysi sme tieto stromčeky a rôzne iné ozdoby robili aj z pšeničných klasov, tiež to veľmi pekne vyzeralo.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. janya super tip tie klásky. Ale vyskúšam to asi až tak o rok. Teda ak sa mi vôbec podarí nájsť na okolí nejaké pole s pšenicou, lebo už to začína byť raritou :o(

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Máte to krásne,vsetko😉 chcem sa opýtať aký sprej používate a kde ich kupujete? Vdaka😀

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Juj, teraz už si nespomínam na presnú značku, ale určite vám poradia v predajni Farby laky :)

    OdpovedaťOdstrániť