nedeľa 30. októbra 2011

Podlepovacie materiály



Podlepovacie materiály nám môžu značne uľahčiť šitie i ostatnú tvorbu s látkami. Nalepením materiálu na rubnú stranu získa látka väčšiu pevnosť. Máme niekoľko druhov podlepovacích materiálov.


Netkané podlepovacie materiály sú vhodné na jemnejšie látky ako mušelín či satén. Z rubnej strany je na nich nastriekaná vrstva tuhého lepidla, ktorá sa po prejdení žehličkou rozpustí a spojí podlepovací materiál s látkou. 


Pri podlepovaní si treba dávať pozor, aby sme materiál priložili tou správnou stranou. Ktorá je tá správna, zistíme jednoducho. Z rubnej strany po prejdení prstom cítime drsný nános lepidla. 


Netkaný lepiaci materiál sa dá ľahko roztrhnúť. Kúpite ho v metrovom textile, najčastejšie v bielej, sivej a čiernej farbe. ( Vlastne som ho v iných farbách nikdy nevidela.)


Odolnejší podlepovací materiál je tkaný. Podlepujú sa ním skôr pánske odevy a hrubšie kabátové látky. Nedá sa roztrhnúť a jeho cena je oproti netkanému o čosi vyššia.


Medzi lepivých pomocníkov patrí aj tzv. podlepovacia či fixačná mriežka. Je to vlastne nános lepidla na papierovom pásiku v podobe mriežky. Vhodná je na spojenie podohnutých rukávov či nohavíc (skôr z tenších materiálov) bez použitia žitia. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára