nedeľa 3. júna 2012

ČO JE TO VINTAGE?

Pekné slovo, dobre znie a natrafíte na neho už pomaly za každým rohom. Sama som ho používala s nejakou neistou predstavou, že označuje niečo stáré. Ale nedalo mi to a trošku som pátrala hlbšie po jeho význame.


     Vintage je slovo, ktoré sa používa na vyjydrenie zrelosti vína. Vyslovuje sa "vintidž" alebo "vintáž". Tak ako vo vinárskom žargóne zrelosť znamená kvalitu, aj v ostatných oblastiach sa toto slovo začalo používať na vyjadrenie kvality, "zrelosti" v súvislosti s časom. Čím staršie, tým lepšie, kvalitnejšie.


     V oblasti fashion označujeme slovom vintage návraty k starým strihom, spôsobom spracovania materiálov atď. Aj vám v hlave hneď zablikala kontrolka s upozornením, že my tu už predsa jedno označenie na znovuoživené starinky máme a je to RETRO.  Avšak, kým retro označuje návraty k minulým štýlom, vintage sa vracia k tým úplne zaniknutým. Takže za retro môžeme považovať tak 60te, 70te či 80te roky. Staršie záležitosti by už právom mohli nosiť nálepku vintage. 

     
     Ide hlavne o obdobie okolo dvoch svetových vojen. Takže to, čo má vaša babička či prababička vo svojej truhlici spomienok z mládí, je 100% vintage. A práve tieto poklady vyhľadávajú skalní prívrženci tohto štýlu. Originálne, pôvodné šaty a doplnky. No keďže tých je len ako šafránu, vintage sa aj vyrába napodobnením starých vzorov a použitím podobných materiálov.


Pôvodný alebo nepôvodný - VINTAGE je dnes in. Dá sa nosiť na slávnostné príležitosti, ale a na bežný deň. Je to však skôr nostalgická, romantická záležitosť, takže športovo založené duše si tento krát neprídu na svoje.


Zdroje:
http://www.myvintagejewelry.org/
http://rock4less.blogspot.sk/2011/11/i-love-vintage-fashion.html
http://songketaffairs.blogspot.sk/2011/07/lovely-vintage-decor.html
http://pzrservices.typepad.com/vintageadvertising/2007/12/vintage-sewin-1.html
http://www.manydesign.net/vintage-fashion/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára