štvrtok 11. novembra 2010

Vianočný veniec na dvere




A sme opäť pri papierovom pletení.  Ak má niekto zálusk na takýto venček, musí si dopredu nazhromaždiť dostatok novín na papierové ruličky a potom šúľať, šúľať a ešte raz šúľať.  Okrem ruliček potrebujeme, lepidlo, zlatý sprej , ihlu a niť a samozrejme nejaké vianočné ozdoby.  A cca 3 hodiny času.


Venček začíname pliesť prekrížením 3 ruliček a do stredu umiestnime formu, ktorú budeme opletať ( v tomto prípade lak na vlasy, z ktorého vznikde hrubší venček. Ak chcete tenší, použijte na opletanie napríklad rolku od kuchynskej fólie.  Cez dve ruličky si položíme ruličku opletaciu (na obrázku označená šípkou a číslom nula)  a opletáme.


Vždy preložíme cez dve, jednu necháme trčať a druhou prekladáme ďalšie dve. Čiže podľa obrázka v nasledujúcom kroku necháme trčať číslo 2. a prekladáme číslom 4.


Pri opletaní si formu postupne posúvame vyššie a vyššie. Jednotlivé ruličky napájame zasunutím do seba s troškou lepidla. 



Keď uznáme, že náš hadík je už dosť dlhý na veniec, aký si predstavujeme,  opletenie ukončíme tak, že formu vytiahneme, jednotlivé ruličky odstrihneme na rovnakú dĺžku, potrieme lepidlom , zahneme do vnútra venca, prichytíme štipcami o okraj a necháme vyschnúť.
Vysušený veniec zošijeme.  Je to trošku krkolomné zošívanie, ale dá sa to. Nevydarený spoj sa predsa nakoniec dá zakamuflovať pri zdobení venca.  Celý veniec nastriekame zlatou farbou a ozdobíme podľa fantázie. Ja som si vybrala filcové vianočné ruže.  Neskôr hodím návod aj na tie.



Pre odvážnych, ktorí sa do toho dajú, musím povedať, že točené platenie nie je zložité. Pliesť je vlastne radosť, len to nadpájanie ruličiek je niekedy na nervy :o) Ani ja som na prvýkrát neurobila ukážkový výrobok.  To si ukážeme až hodím postup na pletený vianočný stromček.  Dôležité je skúšať  a nepoddať sa keď všetko neide ako by sme si predstavovali.  

9 komentárov:

  1. Všetky tieto veci sú neskutočne úžasné ... nikdy v živote by ma nenapadlo koľko krásnych vecí sa dá jednoducho vyrobiť doma... je to fakt super len by ma ešte zaujímal postup na výrobu tých filcových vianočných ruží, lebo som ich nikde na stránke nenašla ... Ďakujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem. Postup na vianočnú ružu z filcu nájdete v rubrike Vianoce ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. uzasneeeeeeeeee!!!!Sikulka !!!!Zlate rucucky!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ppppppáááááááááááni práve toto sme včera robili v škole

    OdpovedaťOdstrániť
  5. no to je pekne šikovna aj ja by som chcela take robit maš fantaziu

    OdpovedaťOdstrániť
  6. môžem sa opýtať, ten tvoj venček bol asi aký dlhý? neviem odhadnúť, do kedy to mám pliesť, aby som mala dosť:-) vďaka

    OdpovedaťOdstrániť
  7. kolko tych ruliciek treba cca na vyrobu takehoto venca? a potom sa to nejako farbi ci ostava takato farba? dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Nuž, k otázke dĺžky, keď ho pletieš tak ho skúšobne skús ohnúť do tvaru venca a sama uvidíš, či to ide a aký veľký venček už je.

    K počtu ruličiek - treba ich dosť veľa (cca 100) ale závisí to od toho, aký veľký veniec chceš.

    K farbeniu - áno farbí sa, najlepšie farbou v spreji a potom prelakovať lakom v spreji. Všetko sa dá kúpiť vo farby-laky predajni.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Nevadi ked nemam veniec symetricky co sa tyka vzoru akoby s tych ruliciek?

    OdpovedaťOdstrániť