pondelok 22. novembra 2010

Tanier s porcelánovým krakelom



Tento tanierik môže vo vašej domácnosti fungovať  ako dekorácia, ale s použitím syntetického laku na ňom môžete pokojne servírovať návšteve čosi po dzub.  Potrebujeme:  sklenený tanierik, porcelánový  dvojkorkový krakelovací lak, hnedú olejovú farbu, motív zo servítky, lepidlo na dekupáž, syntetický lak a akrylové farby.



Tanierik umyjeme, odmastíme a nanesieme na neho 1. Vrstvu dvojkrokového porcelánového krakelovacieho laku.  Necháme vysušiť. Po uschnutí naniesime 2. Krok krakelu a sušíme.




Po usušení druhej vrstvy sa nám na tanieri vytvoria jemné porcelánové prasklinky. Na ich zvýraznenie do nich votrieme hnedú olejovú farbu alebo antikovaciu pastu.  Prebytočnú farbu zotrieme handričkou.  Celý tanier prelakujeme syntetickým lakom. Ak by ste dali akrylovú farbu rovno na krakel, farba by vám popraskala (tak ako mne :o)).  




Vybraný motív zo servítky prilepíme pomocou dekupážneho lepidla a po vysušení na celý tanier nanesieme akrylovú farbu.  Okraje taniera mi vyšli všeliaké, tak som to zamaskovala zlatým akrylom :o)



Na záver celý tanier (zospodu) prelakujeme syntetickým lakom, aby sme ho mohli používať a teda z času na čas aj opláchnuť vodou. 

4 komentáre:

  1. ahoj, nemala by ísť prvá servítka a až potom akryl? v opačnom poradí by sme asi nič nevideli ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. hmm, pravdu máš. napísané je to správne, len mi chýba foto lepenia servítky. tak ma to zmiatlo + tá skorá ranná hodina asi :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hm, tá servítka sa lepila pomerne ťažko a potrebovala som obe ruky, tak z fotenia nejako zišlo. Ale máš pravdu, bez ohľadu na dennú či nočnú hodinu, môže to človeka zmiasť, ked si neprečíta dopredu celý návod.

    OdpovedaťOdstrániť