štvrtok 2. septembra 2010

Obrázok do detskej izby

Zútulniť izbičku svojmu mimískovi roztomilým obrázkom môžete sami, hoci nemáte ani štipku výtvarného talentu. Ako na to? Potrebujeme kartón, preglejku alebo maliarské plátno na ráme, akrylové farby, krakelovací lak, lepidlo na servítkovú techniku a servítku s motívom, ktorý sa vám páči.
Keďže chceme vytvoriť efekt prasklín najprv si celý obrázok namaľujeme tmavou fartou. Tejto farby budú potom praskliny.

Natretú vrstvu necháme dobre vyschnúť. Ak ste netrpezliví v pohode vysušte obrázok fénom ako ja. Na vyschnutú farbu nanesieme krakelovací lak. Čím viac laku, tým väčšie praskliny.

Aj túto vrstvu vysušíme fénom. Potom nanesieme bielu farbu opäť na celú plochu obrázku. Pozor, nikdy neprechádzame dvakrát po tej istej línii. Prasklinky totiž vznikajú takmer okamžite a mohli by sme ich zatrieť. Farbu necháme vyschnúť.

Vysušený obrázok natrieme lepidlom na servítkovú techniku a priložíme servítku. Neprikladáme celú, ale iba tretiu vrstvu s potlačou. Snažíme sa ju vyrovnať, čo sa mne osobne nikdy celkom nepodarí. Menej trpezliví môžu k obrázku najprv priložiť servítku a potom na ňu opatrne štetcom nanášať lepidlo. A opäť vysušíme. Hotový orázok môže vyzerať aj takto:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára